Prima pagina -> Simone Weil

VIOLENTA
(La pesanteur et la grâce, Plon 1988)

Simone Weil
Simone Weil


Moartea se aflã între darurile cele mai pretioase fãcute omului. Pentru aceasta, a o folosi rãu este impietatea supremã. Sã mori rãu. Sã ucizi rãu. (Cum însã sã scapi si sinuciderii si omorului?) Dupã moarte, iubirea. Problemã analogã: nici plãcere pãtimasã, nici privatiune dezaxatã. Rãzboiul si Erosul sunt, între oameni, cele douã surse de iluzie si minciunã. Amestecul lor - cea mai sordidã murdãrie [impureté].
 

Sã te strãduiesti a substitui din ce în ce mai mult în lume violenta prin non-violenta eficace.
 

Non-violenta nu este bunã decât dacã este eficace. Astfel, la întrebarea unui tânãr cu privire la sora sa, rãspunsul lui Gandhi trebuia sã fie: Uzeazã de fortã, numai sã o faci de asa manierã, încât sã o fi putut apãra - cu tot atâta probabilitate de succes - si fãrã violentã. Numai sã posezi o radiere a cãreia energie (adicã eficacitate posibilã, în sensul cel mai material al cuvântului) sã fie egalã celeia continutã în muschii tãi.
Sã te strãduiesti sã devii asa, încât sã poti fi non-violent.
Asta depinde si de adversar.
 

Cauzã a rãzboaielor: fiecare om, fiecare grup uman se simte - si pe bunã dreptate - stãpân si posesor legitim al universului. Însã aceastã posesie este prost înteleasã, în lipsa cunoasterii faptului cã accesul - atât cât este posibil omului pe pãmânt - trece, pentru fiecare, prin propriul sãu trup.
Pentru un tãran proprietar, Alexandru este ceea ce este Don Juan pentru un sot fericit.
 

Rãzboi. Sã mentii intactã în tine iubirea vietii; sã n dai niciodatã pe cineva mortii fãrã sã o fi acceptat pentru tine însuti.
În cazul în care viata lui X. ar fi legatã de a ta pânã într-asa mãsurã încât cele douã morti sã trebuiascã a fi simultane, s-ar putea totusi voí ca acela sã moarã? Dacã trupul si sufletul întreg aspirã la viatã, si dacã cu toate acestea si fãrã a minti, se poate rãspunde da, atunci ai dreptul sã ucizi.
 

Traducere de Iulian Nistea

  [text apãrut în Renasterea (revistã lunarã editatã de Arhiepiscopia Vadului, Clujului si Feleacului), Nr. 9 (81), septembrie 1996]

Prima pagina -> Simone Weil


TOP
Nistea's Page
Meniu:
Me & Myself | Traduceri | Poeme | Eseuri
Spiritualitate | Patericul adnotat | Jurnal athonit
N-writers | Simone Weil | Ileana Mãlãncioiu
Mari duhovnici | My Links

Copyright © 1996-2006, Iulian Nistea.
This file may be copied on the condition to specify the copyright notice.