Încetul cu încetul, Internetul va deveni obișnuit, comun pe telefoanele mobile ! Este o evoluție implacabila, confirmata de studiile actuale si de previziunile specialistilor, care deja au aratat ca ultimele evolutii de succes in telefonia mobila, iPhone-ul de la Apple si sistemul de operare Android de la Google, sunt "orientate catre Internet" (T-Mobile si Gartner, octombrie 2009). La inceputul lui noiembrie 2009 si Samsung (nr. 2 din telefonia mobila) a anuntat lansarea unui nou sistem de operare, Bada, destinat smartphone-urilor si orientat pe aplicatii cu acces la Internet. Mai curand decat credem, vom avea Internetul Ortodox, despre care am tot vorbit aici, in buzunar...
Pana atunci insa, avem destul de putine aplicatii specific ortodoxe pentru telefoanele mobile.
Biblia
Pentru majoritatea platformelor mobile, veti gasi programul BibleReader de la http://www.olivetree.com/ Dupa instalarea programului, puteti instala traduceri ale Bibliei in diferite limbi, inclusiv in limba romana.
Programul este desigur gratuit, dar daca doriti sa aveti dictionare si studii biblice in plus, preturile pot fi piperate pentru utilizatorul de rand.
Calendar si sinaxar
Mai recent, un programator ortodox despre care am mai vorbit - http://www.e-mistic.org/ - a publicat spre folosul crestinilor ortodocsi programul MicroSinaxar, "o aplicatie destinata telefoanelor mobile, care au suport pentru JavaME". Aplicatia are urmatoarele functii:
- calendarul (sinaxarul) ortodox pe tot anul, sfintii zilei;
- calculeaza data Sf. Pasti si a sarbatorilor relative la data Sf. Pasti, in functie de anul selectat;
- posturile de (Postul Pastilor si cel al peste anSf. Apostoli este calculat dinamic in functie de data Pastilor pentru anului selectat);
- duminicile de peste an (denumirea plus Evanghelia);
- fazele lunii;
- permite cautarea de nume in calendar;
- glasul de rand (este afisat duminica);
- trimiterea de SMS-uri cu detaliile selectate (sfintii zilei)
O minunatie de avut neaparat pe un telefonul mobil ortodox.
Programele acestea instalate nu au nevoie sa se conecteze la Internet ca sa-si faca treaba, si sunt deci 100% gratuite si economice.
O alta aplicatie de calendar ortodox, de data aceasta pentru iPhone - si care va folosi datele din http://www.calendar-ortodox.ro/ -, este in dezvoltare in acest moment de catre compania romaneasca http://www.codesignum.com/
Suntem vrand-nevrand (dar mai mult vrand...) cu nasul in tehnologie, consumatori sau evanghelisti, si trebuie sa invatam a o folosi in folosul sufletului.
Acest articol este o varianta imbogatita a celui ce am publicat in revista Apostolia, nr. 20, noiembrie 2009, pp. 28-29.