*

PACE CELOR CE VIN — BUCURIE CELOR CE RÃMÂN — BINECUVÂNTARE CELOR CE PLEACÃManastirea Tanacu
ieromonahul Daniel Corogeanu

• Analize in site •
• Links : BBC •
• Links : alte ziare •
• Links : Ziua •
• Piese de dosar •

 

MENIU
alte rubrici ale sitului
Ce este nou!
updated
Intrebari si raspunsuri
adus la zi
Despre spiritualitatea ortodoxa
Mari duhovnici
in viata si adormiti
Gânduri încuviintate
blog de pr. iulian
Media ortodoxa
photos - film - audio
analize internet
Traduceri
teologie si duhovnicie
Spiritualitatea ortodoxa
Postul Mare
Taxte si tâlcuiri la Postul Mare
Despre noi
Patericul adnotat
Patericul Egiptean
Eseuri
updated
Mihai Neamtu, Nistea Iulian, Dinu Grigore Mos, Radu Teodorescu, Gheorghe Fedorovici
Simone Weil
1909-1943
Poeme
Jurnal athonit
literatura si duhovnicie
Ileana Malancioiu
poeta
Nistea writers
simbol crestin vechi

INTERACTIV
participarea Dvs
Legaturile Dvs
inscrieti-va situl !
Harta Vizitatorilor
Priviti si lasati un semn pe harta
Forum !
Participati la discutii
My Guestbook
Vizitati si semnati
Cartea de oaspeti

 

Legaturi rapide
situri speciale
Icoane bizantine
icones grecques-byzantines
Intrebari si raspunsuri
spiritualitatea ortodoxa
Calendar ortodox !
2005, sinaxar
vietile sfintilor
Credo.ro
Portal Ortodox
Zambete din pantecele mamei
Ortodocsi din Paris
Orthodoxes à Paris
Biserica Ortodoxa Romana din Paris
Parohia Sfintii Arhangheli
Filocalia.ro
NOU !
Asociatia OrtodoxRoNet
NOU !
OrtRadio
situl emisiunii radio
L'Eglise Orthodoxe aujourd'hui (Paris)
Teognost.ro
Grupul si Editura Teognost
Laurentiu Dumitru
un site de pastoratie
a tinerilor
Iulian Nistea
weblog

 

 

  *
Dosare ortodoxe
Manastirea Tanacu / ieromonahul Daniel ++

Home -> Dosare ortodoxe

Adus la zi : 20 octombrie 2006

Pocesul Tanacu
 
Pe 20 septembrie 2006, a început la Tribunalul Vaslui procesul TANACU, în care preotul Daniel Corogeanu si patru calugarite sunt acuzati de lipsire de libertate urmata de moartea victimei Maricica Irina Cornici, de 24 de ani.

La 30 martie 2006, Parchetul a dispus schimbarea încadrării juridice a preotului Daniel Corogeanu şi a celor patru călugăriţe de la mănăstirea din Tanacu (judeţul Vaslui) din "omor deosebit de grav" în încadrarea sub care procesul a si început, anume cea de "lipsire de libertate urmata de moartea victimei". Decizia de atunci a fost luată în urma raportului medico-legal definitiv şi a analizării împrejurărilor în care a murit anul trecut tânăra Irina Cornici.

În acest context urmeaza sa apara si roman jurnalistic ("non-fiction novel" - o specie deopotriva literara si jurnalistica) Spovedanie la Tanacu (Humanitas, 2006), de Tatiana Niculescu Bran, redactor sef la BBC România.

Cartea va fi lansata la Târgul de carte Gaudeamus, în luna noiembrie 2006, dar în librarii va aparea în a doua jumatate a lunii octombrie 2006.

Prin amabilitatea autoarei, va prezentam mai jos:
-> Nota introductiva
-> Prezentarea lui Gabriel Liiceanu (coperta IV)

 

"Spovedanie la Tanacu" (Humanitas, 2006) - Nota introductiva a autoarei

În iulie 2005, am început o anchetă jurnalistică despre o întâmplare care făcuse deja înconjurul lumii. Prima formulare a "cazului" apăruse în buletinul de presă periodic transmis de Poliţia Judeţeană Vaslui ziarelor locale. Ştirea a ajuns la Bucureşti, a fost preluată de agenţiile de presă străine şi a ajuns apoi în presa internaţională.

Iată comunicatul Poliţiei din 16 iunie 2005:

MOARTE SUSPECTĂ, comuna TANACU

În data de 15.06.2005, poliţiştii au fost sesizaţi de Spitalul Judeţean VASLUI despre faptul că Ambulanţa Vaslui a transportat cadavrul numitei C. MARICICA IRINA, de 23 de ani, maică la Mănăstirea SFÂNTA TREIME din comuna TANACU, care prezintă leziuni la nivelul membrelor superioare şi inferioare şi în jurul cavităţii bucale. Din primele cercetări s-a stabilit că în data de 10.06.2005 stareţul mănăstirii C. PETRU-DANIEL, de 29 de ani şi 4 maici ale mănăstirii A.NICOLETA, de 32 de ani, C. ADINA, de 20 de ani, O. ELENA, de 23 de ani, B. SIMONA, de 21 de ani, au sechestrat victima într-o chilie, au legat-o de mâini şi de picioare cu sfori. În data de 13.06.2005, ca urmare a unor manifestări violente ale tinerei, aceştia au legat-o cu lanţuri de o cruce de lemn, aplicându-i un căluş la gură dintr-un prosop. Victima a fost ţinută legată pe cruce până la 15.06.2005, când a decedat. Timp de trei zile aceasta nu a mai primit hrană. Urmează ca în data de 16.06.2005 să fie efectuată necropsia şi în funcţie de concluziile medicului legist se va face încadrarea juridică a faptei.

(extras din Buletinul de presă trimis de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vaslui redacţiilor de presă, pe data de 16 iunie 2005)

Spovedanie la TanacuÎn decurs de un an, ancheta mea jurnalistică a devenit carte. În prezentarea faptelor reale şi a protagoniştilor lor, am recurs la formula romanului jurnalistic, „non-fiction novel“, o specie deopotrivă literară şi jurnalistică apărută pentru prima dată în 1966, în Statele Unite, odată cu publicarea romanului lui Truman Capote, In Cold Blood, Cu sânge rece.

Spovedanie la Tanacu are la bază peste 40 de interviuri pe care le-am făcut, pe parcursul unui an, cu preotul Daniel Corogeanu, călugăriţele de la Tanacu, medicii de la Spitalul Judeţean Vaslui, ofiţerii criminalişti de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vaslui, foşti colegi de orfelinat ai Irinei Cornici, familia lui Nistor Stolojescu din satul Cuptoare, judeţul Caraş Severin, Inge şi Wilhelm Schindler din Germania, jurişti şi oameni ai Bisericii, psihologi, preoţi, medici legişti. Fără colaborarea binevoitoare a tuturor acestor oameni această carte nu ar fi existat. Le mulţumesc tuturor.

Textul de faţă este o transcriere dramatizată şi adesea literală a interviurilor făcute cu ei. Acolo unde nu am avut date de la cei implicaţi direct în acest caz, am făcut deducţii bazate pe compararea altor surse, colaterale. Gândurile, dorinţele şi visele Irinei Cornici, aşa cum apar în carte, fac parte din categoria deducţiilor logice, psihologice sau situaţionale, conturate, în mintea mea, din mărturiile celor care au cunoscut-o, din fotografii, scrisori, gesturi, obiecte personale sau locuri prin care ea a trecut.

Cartea nu are pretenţia de a epuiza „cazul Tanacu“. Este doar o versiune a faptelor, care mi se pare a fi cea mai apropiată de adevăr.

Le sunt recunoscătoare în mod special lui Gabriel Liiceanu, care m-a încurajat să scriu această carte, expertului american în psihiatrie medico-legală Harold Bursztajn de la Harvard Medical School, căruia i-am cerut sfatul în chestiunile privitoare la profilul psihologic al Irinei Cornici, şi soţului meu, Mirel Bran, care a citit fiecare capitol, pe măsură ce îl scriam, şi a fost alături de mine în toate căutările stilistice şi jurnalistice pe care le-a presupus această carte.

Tatiana Niculescu Bran
Bucureşti, 2006

 

Spovedanie la Tanacu - prezentarea lui Gabriel Liiceanu (coperta IV)

În toamna anului 2005, "povestea de la Tanacu" nu a tinut doar pagina întâi a ziarelor din Romania, ci a facut turul mapamondului. Tara noastra reuşea din nou sa uimeasca lumea: în secolul 21, într-o manastire din Moldova, o tânara cu tulburari psihice murise, legata pe o cruce improvizata, în urma unei exorcizari. Nimeni nu a înteles exact despre ce fusese vorba. Unii i-au acuzat pe staret şi pe maicile care, în zilele noastre, s-au dedat la un ritual medieval. Altii, pe medicii care n-au preluat cazul Irinei îin toata complexitatea lui medicala şi sociala.

Cartea Tatianei Niculescu Bran reconstituie în detalii cum se naşte o drama când pe aceeaşi scena se întâlnesc copii traumatizati afectiv din orfelinatele lui Ceauşescu, un preot hirotonit în graba, medici obositi, coruptii locali, pedofili occidentali. Procesul nascut în jurul acestei stranii şi teribile morti nu s-a încheiat. Ca într-o tragedie antica, toti cei implicati par sa vina în fata judecatorului cu bucata lor de adevar şi dreptate. Numai istoria care, în mutilarea lor, i-a facut pe toti cu putinta, ramâne nejudecata.

În paginile acestei carti, o ziarista cu o experienta de peste 10 ani se întâlneşte cu o scriitoare de prima mâna pentru a ne pune în fata o Romanie care încearca sa evadeze din eternitatea ei.

Gabriel Liiceanu

sus

Home -> Dosare ortodoxe

Cãutare  în  site

 


Aceastã paginã a fost ultima oarã modificatã
la data de 
TOP
Ultimele noutãti din site
HOME
Meniu:
About us | Traduceri | Poeme | Eseuri
 Spiritualitate | Patericul adnotat | Jurnal athonit 
  N-writers | Simone Weil | Ileana Mãlãncioiu
  Mari duhovnici | Media | Legaturile Dvs!

Copyright © 2000-2005, pr. Iulian Nistea.