Poetul Victor Nistea, de profesie avocat, s-a nascut la 24 septembrie 1930 în satul Valea Largă din comuna Salciua, judetul Alba, pe valea Ariesului, din parintii Gheorghe si Victoria, agricultori, cu stare sociala mijlocie. La vârsta de un an, tatal paraseste familia din pricina neîntelegerilor cu socrii sai, care o obliga pe Victoria sa se recasatoreasca cu un barbat betiv si agresiv cu care va avea doi copii, Ion si Maria. Poetul îsi va reaminti mereu mai târziu de agresivitatea acestui tata vitreg si de amenintarea lui: „Ma, bag furca în tine!”. În aceasta situatie disperata, Victoria îl convinge pe primul sot sa-si continue viata împreuna, dupa ce îsi obliga parintii sa-i împroprietareasca cu 22 de hectare de teren din cele vreo 40 câte aveau Gandrestii. Suferinta copilului nu se va termina, însa, aici. Certurile în familie continua, tatal va fi mobilizat. Traieste mai apoi disconfortul nasterii celor trei frati mai mici: Cornel, Gheorghe si Ovidiu, familia traind într-o vreme într-o singura camera.
Dupa ce termina scoala elementara, urmeaza liceul la Baia de Aries, liceu pe care îl va termina la Cluj. Urmeaza Facultatea de drept a Universitatii Babes-Bolyai, iar dupa absolvire va profesa avocatura mai întâi la Câmpeni si Vatra Dornei, apoi se va stabili definitiv cu familia la Sibiu, unde a fost un avocat de succes. Decedeaza în 23 septembrie 2005, cu o zi înaintea împlinirii vârstei de 75 de ani dupa o lunga suferinta.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din anul 1969.
Debuteaza în „România literara” în 1965 (la 35 de ani!) cu un grupaj de versuri, iar editorial cu volum de poeme Pastorul pietrelor, Editura pentru Literatura, în 1968 - volum de debut, bine primit de critică -, cu o prezentare ("În loc de prefată") de Miron Radu Paraschivescu.
Va mai publica volumele de versuri:
- Cenusa mierlei, volum aparut în Italia ca urmare a obtinerii Premiului Tarilor latine (1970);
- Poeme, Editura Cartea Româneasca, 1972;
- Flacari pe munte, Editura Cartea Româneasca, 1976;
- Elipsa de aur, Editura Cartea Româneasca, 1981;
- Orfeu amâna eternul, Editura Litera, 1984;
- Drumul spre Delphi, Editura Cartea Româneasca, 1985;
- Ruptura geniului: Pasarea de roua. Printul Haiku (1968-1995), Editura Balgrad, Alba Iulia, 1996;
- Iubirea de sub cer, Editura Imago, Sibiu, 1998;
- Supliciul maretiei, Editura Imago, Sibiu, 2001;
- Umbra mea schimbatoare, Editura Imago, Sibiu, 2005.
Despre poezia lui Victor Nistea au scris: Miron Radu Paraschivescu, Al. Dima, G. Ivascu, Stefan Aug. Doinas, Adrian Popescu, Valentin Tascu si altii.