MENIU
alte rubrici ale sitului
|
INTERACTIV
participarea Dvs
|
Legaturi rapide
situri speciale
|
|
 |
Întrebari si raspunsuri - despre spiritualitatea ortodoxa -
Prima pagina -> Întrebari si raspunsuri ->
Hirotonirea episcopului dupa canoanele Bisericii Ortodoxe si stilistii
de : pr. Iulian Nistea
la : 03/01/2005
întrebare :
stilul vechi
de jazz,
18/11/2004
as vrea si eu sa stiu de ce toata lumea tace cand vine vb de stilul
vechi...de ce sunt oamenii astia asa de blamati cand ei nu fac decat sa
respecte o hotarire a Sinodului I Ecumenic, hotarare care nu putea fi
schimbata nici macar printr-un alt Sinod. de ce se zice ca ei cred in
Sfantul Calendar cand de fapt nu e deloc asa? de ce se spune ca,
calendarul nu este o dogma deci poate fi schimbat? nici Crezul nu este
o dogma, de ce sa nu-l schimbam si pe asta daca nu ne interzice nimeni?
de ce s-a schimbat un calendar care desi ramanea in urma cu 1 zi la 128 de ani era singurul in concordanta cu Pascalia, fapt demonstrat si azi? de ce se continua sa se nege adevarul cand aprox 3/4 din ortodocsii din lume sunt pe vechi?
si va rog, daca binevoiti sa-mi raspundeti, aduceti-mi argumente adevarate si nu peiorative sau jignitoare
|
raspuns (reviziut la 07 august 2005) :
Cu privire la episcopii români ai stilistilor, as vrea sa spun câteva cuvinte legate de hirotonirea unui episcop in viziunea ortodoxa.
Atât practica ortodoxa, cât si practica abuziva a hirotonirii episcopilor se sprijina pe Canonul 1 Apostolic care spune ca un episcop sa fie hirotonit de 2 sau 3 episcopi - http://www.ocf.org/OrthodoxPage/reading/St.Pachomius/aposcanon.html (in engleza pâna la aparitia lor in româna). Pornind de la acest canon multe schisme, atat in Biserica Ortodoxa cât si în cea catolica s-au propagat. Fiecare grupuscul schismatic a facut eforturi sa scoata din pamânt 2 sau 3 episcopi ne-caterisiti care sa le hirotoneasca un altul si astfel sa obtina "continuitatea apostolica"... O logica omeneasca si de cele mai multe ori perversa.
In fapt, practica ortodoxa de aproape 2000 de ani cu privire la hirotonirea unui nou episcop este aceasta: Un episcop este hirotonit de 2 sau 3 din episcopii riverani (episcopii vecini scaunului pe care-l va ocupa), care sunt de fapt delegati ai Sinodului mitropolitan (al regiunii, care are in frunte un mitropolit sau un primat). Deci cei 2 sau 3 episcopi nu sunt de capul lor acolo, ci reprezinta: 1. semnul ca acea hirotonie este cu binecuvântarea Sinodului in care episcopul urmeaza sa se integreze (caci nu exista biserica si preot si episcop si parohie ortodoxa daca ea/el nu este intagrat/a unui Sinod ortodox); si 2. episcopii vecini erau de multe ori "locum tenens" (inlocuitor al scaunului episcopal vecin vacant) si cunosc situatia locului si adeseori erau implicati direct in alegerea noului episcop, deci ei sunt trimisi si pentru aceste motive (+motive de buna-vecinatate intre episcopi, atat de importante pentru armonia lucrarii ortodoxe).
Tocmai in virtutea acestei intelegeri ortodoxe a lucrurilor, canonul 1 apostolic nu a dat o cifra exacta pentru nr de episcopi necesari hirotonirii, ci a spus "doi sau trei" pentru ca nu e in primul rând o chestiune de numar, ci una de implinire a lucrului in rânduiala ortodoxa a traditiei Parintilor.
Acum puteti intelege de ce practici de genul celor pe care la vedem la toate gruparile si grupusculele schismatice sunt de fapt lovite de nulitate canonica. Un act bisericesc trebuie sa fie facut cu binecuvântarea Bisericii lui Hristos (episcopul se refera la sinodul lui, preotul la episcopul lui, credinciosul la preotul si la duhovnicul lui), altminteri nu e decât un soi de "magie alba ortodoxa" = apas pe butonul "canon x" si se intampla "lucrul y" -- ceea ce este o aberatie adesea intâlnita in ziua de azi in lumea crestina.
Domnul sa ne lumineze ca sa intelegem mai bine invatatura Sa si a Bisericii Sale.
An Nou Fericit tuturor.
Doamne ajuta.
pr_iulian
|
Aceastã paginã a fost ultima oarã modificatã
la data de
Copyright © 2000-2006, pr. Iulian Nistea.
|