MENIU
alte rubrici ale sitului
|
INTERACTIV
participarea Dvs
|
Legaturi rapide
situri speciale
|
|
 |
Întrebari si raspunsuri
- despre spiritualitatea ortodoxa -
Prima pagina -> Întrebari si raspunsuri -> Spiritualitatea ortodoxa: Varia
Voia lui Dumnezeu si planul lui Dumnezeu cu noi
întrebare :
Vointa lui Dumnezeu
de S., 9 octombrie 2006
Parinte Iulian,
În urma cu ceva timp, înainte de Sânziene, am ajuns din întâmplare la biserica de pe strada X. Am ascultat un fragment, în care Isus era îintrebat cum putem fi împacati cu noi însine si traim în pace sufleteasca. Raspunsul era : trebuie sa întelegem ca Dumnezeu are un plan pentru fiecare dintre noi si orice am face planul este dus la capat. Si atunci, cumva, noi trebuie sa întelegem care este planul Lui si sa nu ne împotrivim, sa lucram împreuna, în voia Lui.
(Cred ca era Duminica Tuturor Sfintilor, nu e Coelho)
Atunci primul meu gând a fost : atunci cum ramâne cu progresul? (dar nu asta vreau sa va întreb..)
Întrebarea mea este: anumite lucruri nu se întâmpla asa cum vrem noi... Si atunci cum stiu care este granita între :
1. vointa lui Dumnezeu ca acel lucru nu trebuie sa se întâmple pentru ca exista un motiv mult mai bun pentru care acel lucru nu se întâmple;
2. vointa lui Dumnezeu de a ne testa pe noi pentru a ne dovedi perseverenta si daruirea fata de acea dorinta ?
Scuze pentru mesajul inopinat si destul de greoi în exprimare.
Orice raspuns/hint e binevenit :-) Multumesc.
Numai bine, S. Doamne ajuta.
P.S. Un fel de :
1. laisse tomber - acel lucru nu se va întâmpla în veci pentru ca acesta e voia lui Dumnezeu sau
2. soit sage - ramân acolo, perseverez, dovedesc daruirea ; dar fortez vointa lui Dumnezeu .. sau poate nu o fortez..
Nu stiu, ce sa mai ... Mai prost e ca punctul 1. si punctul 2. ajung în directii total diferite ...
Gata! asta a fost tot.
Noapte buna.
|
raspuns (la 9 octombrie 2006):
Ah, S., grea întrebare. Nu o sa pot raspunde direct, dar o sa spun cam cum vad eu lucrurile.
La drept vorbind, nu stie nimeni voia lui Dumnezeu ! Dar uneori termenii se folosesc fara a fi nuantati si de aci vin unele probleme. Eu primesc toate care vin în viata mea cu ospitalitate a credintei (v. Pickwick), "ca din mâna lui Dumnezeu". Aceasta nu înseamna ca e voia lui Dumnezeu ca sa mi se întâmple cutare lucru (ca nu am cum sa stiu!), dar stiu sigur ca e îngaduinta lui Dumnezeu: nici un fir de par din capul nostru nu se misca fara voia (=îngaduinta) lui Dumnezeu.
Daca vrem sa vorbim de "voia lui Dumnezeu cu noi" sau de "planul lui Dumnezeu cu noi", atunci fundamentul acestuia, pentru fiecare din noi este unul si acelasi: poruncile lui Dumnezeu, si mai ales aceea pe care a lasat-o Mantuitorul în seara Cinei celei de taina: "Sa va iubiti unii pe altii, precum Eu v-am iubit pe voi". Punerea în practica, în viata noastra, în chip personal, a poruncilor lui Dumnezeu face ca "planul lui Dumnezeu" sa ia chip în noi, in mod unic, pentru ca suntem unici.
Cu adevarat lucrurile devin dificile atunci cand vrem sa facem un lucru, sa începem o lucrare, si avem dificultati, desi am început-o cu rugaciune, dupa cuvantul sfantului Marcu Ascetul care zice: "Dumnezeu este începutul, mijlocul si sfârsitul oricarui bine". Si atunci când dificultatile apar si persista, ne întrebam ceea ce spui tu: este aceasta o încercare a lucrului (caci orice bine devine "întarit" prin încercari!) sau este un semn de la Dumnezeu cum ca nu e o cale buna, cum ca e un drum închis sau nerecomandat acolo.
La aceasta întrebare însa, nu se poate raspunde teoretic, ci se raspunde cel mai adesea prin sfatuirea cu duhovnicul, care te va învata mai înainte cum sa faci fatza acestor încercari, care va vedea care este folosul sau daunele sufletesti ale lucrarii tale etc., si împreuna cu harul lui Dumnezeu care vine în taina spovedaniei lucrurile se vor lamuri.
Iarta-ma daca am fost prea departe de întrebarile tale.
p.iulian
|
feedback'ul lui S.:
feedback
de S., 11 octombrie 2006
Draga Parinte Iulian,
Înainte de toate as vrea sa ma iertati pentru raspunsul mai putin erudit pe care o sa vi-l trimit. Acesta reflecta în ultima instanta limitele în care propria mea gândire se încadreaza :-( Nu e o scuza, e doar o obisnuinta de la jobul meu : 'you need to set the expectations with the client from the beginning'.
Asadar:
1. Transferul notiunii de 'Voia lui Dumnezeu' catre 'Îngaduita lui Dumnezeu'
Cred ca acesta abordare îinseamna de fapt un transfer al responsabilitatii lui Dumnezeu inapoi la noi. Îngaduinta este diminuarea vointei.
Desi nu-mi place aceasta nuantare trebuie sa admit ca voi capata din nou responabiliatea faptelor mele. În ultima instanta, Dumnezeu nu va îngadui (eventual) ca un lucru grav sa se întâmple însa pâna atunci tu si liberul tau arbitru vor purta povara fiecarei actiuni :-(
2. Ospitalitatea circumstantelor si Trasul în piept de viata
Acum vreo 2 ani, cred ca tot prin intermediul nistea.com :-) am gasit o rugaciune (iata un exemplu în care internet nu este infernet):
'Doamne, daruieste-mi sa primesc cu liniste sufleteasca tot ce-mi va aduce ziua de astazi .. Oricare vor fi vestile pe care le voi primi în timplul zilei, învata-ma sa le primesc cu sufletul linistit si întarit în credinta ca peste toate este sfânta voia Ta... În toate întâmplarire neasteptate, nu ma lasa sa uit ca totul vine de la tine... Doamne, da-mi putere sa port osteneala zilei de astazi si toate întâmplarile din vremea ei. Calauzeste-mi voia si învata-ma sa ma rog, sa nadajduoiesc, sa cred, sa iubesc, sa rabd si sa iert.'
Ce am învatat de atunci ? - Ca rabdarea e geniala si ca trebuie sa faci toate lucrurile marunte ca si cum ar fi marete. Ce trebuie sa faci tot ce poti, cu ce ai la îndemana, acolo unde te afli.
Ce înca mai sper? - Ca o sa sa primesc ceva în schimb. Bineînteles, o recompensa..
3. Spovedania
Dimineata de joi, ma întreba o maicuta:
'Cum stati cu spovedania?'
-'Hmm, nu m-am spovedit niciodata..' si urmatoare întrebare fulger:
'Si nu va e frica sa traiti??'
Ups, aici nu stiu cum sa abordez... Sa fie duhovnicul persoana care te spovedeste ? Am deja cartea de spovedanie de vre-un an, însa încrederea îmi lipseste aici .. Înca ratacesc la sectiunea aceasta. Please advise.
Cam asta ar fi. Multumesc lui Dumnezeu ca a îngaduit ca eu sa va pot cere ajutorul.
Daca aveti vreo idee la sectiunea 'Spovedanie' ar fi super. Multumesc mult.
Numai bine, S.
|
Prima pagina -> Întrebari si raspunsuri -> Spiritualitatea ortodoxa: Varia
Aceastã paginã a fost ultima oarã modificatã
la data de
Copyright © 2000-2006, pr. Iulian Nistea.
|